Antique Astrologie

Antique Astrologie

Antique Astrologie

Napfogyatkozás

2021. november 27. - antiqueastrologie

2021. december 4-én lesz az év következő napfogyatkozása, amely teljes napfogyatkozás lesz . Ez lesz az év egyetlen teljes napfogyatkozása, és 2024 áprilisáig az utolsó teljes napfogyatkozás.

A fogyatkozás totalitása, azaz a teljes fogyatkozás az Antarktiszról lesz látható, valamint Dél-Afrika, Namíbia, Dél-Amerika déli csücskében és néhány dél-atlanti szigeten.
7Ez utóbbi helyeken az égboltot figyelők részleges napfogyatkozást láthatnak majd. A fogyatkozás, magyarul "ecplise" időtartama ezúttal elég rövid lesz, mindössze 1 perc 54 msp.
Ennek oka a Hold, mely ezen a napon nagyon gyors haladási sebességgel bír. (15°14'/nap).

napfogy.jpg

Csak emlékeztetül, a legutóbbi teljes fogyatozás éppen egy éve, 2020 dec. 4-én 2' 10" -ig tartott, és előtte a 2019. júl. 2-i 4'33"-ig.
Egy teljes napfogyatkozás maximális időtartama max. 7'31" lehet, - általában ennél rövidebbek szoktak lenni, - tehát ez a mostani tehát egy relatíve rövid fogyatkozás lesz, mely a déli féltekét érinti, tőlünk nem lesz megfigyelhető. (csakúgy, mint a nov.19-i holdfogyatkozás).

A mostani teljes napfogyatkozás a 152-es déli Szárosz ciklushoz tartozik, és az ekliptikai koordináták szerint az ekliptika 252°12'-én következik be, itt tartózkodik a Nap és a Hold ezen időpontban, UTC szerint 07 óra 43 perkor.
Ez a Skorpió csillagkép vége, a sziderikus naptár szerint. Az asztrológiai állatövi jegyek szerint ez a fogyatkozás a Nyilas állatövi jegy 13. fokára esik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://astrologie.blog.hu/api/trackback/id/tr3116766792
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása